MAIN RIDGE EXTENSION

Project description

The site has fantastic views from a ridgetop position on the Mornington Peninsula. At night the lights sprinkling the edges of both bays are visible. From the same direction sweep the prevailing south west winds, often at gale force, straight off the ocean and up the slopes. The existing 1960s brick veneer house perched uncomfortably in its rural setting and like many houses of its era, was poorly oriented for solar performance.

The brief was for an indoor lap pool and a second storey master bedroom wing over the existing bedrooms. The extension acts as an intermediary between the house and the site – it maximises the view, provides protection for the house and garden, highlights the strengths of the house and relates to the farmland beyond.

The bedroom wing and an outdoor deck over one of the water tanks extend out to the view. The stair forms a double glazed buffer to the wind whilst the pool house turns its back to the view and embraces the house to create a sunny sheltered garden area, although a water–level strip window allows the swimmer the connection to the space beyond. The wall behind the pool is clad in unlined radially-sawn weatherboards which refer to surrounding farm buildings. Limestone-clad blade walls provide termination to the forms.

Environmental features

Rainwater collection; on site waste water treatment; protection from westerly winds; internal thermal mass; double glazing; good cross ventilation; solar heating & cooling using ‘glasshouse’ form; high level louvre windows at either end of the stair form vent summer heat; solar pool heating; gas hydronic heating to house; sustainably sourced and milled timber; timber window frames; low maintenance finishes

Scroll over preview for larger image